Широківський район
www.shirok-rn.dp.gov.ua


Автомобілям загальною вагою більше 24 тонн на дороги області – зась. Заборона діє при температурі, вищій за 28 градусів. Розпорядження про обмеження руху такого транспорту підписав очільник області Валентин Резніченко, щоб вберегти дорожнє покриття від руйнувань у спеку. На порушників чекає штраф. Про це стало відомо під час прес-конференції в Дніпропетровській ОДА.

Заступник начальника з ремонту та експлуатаційного утримання автодоріг Служби автомобільних доріг Іван Лебединський розповів, що найнапруженіший рух в області на напрямках Дніпропетровськ - Миколаїв та Знам'янка - Луганськ - Ізварине. За добу цими маршрутами проїжджає до 30 тис. машин. З них 30% - вантажні. Саме вони в спеку найбільше псують дорожнє покриття.
«Відбувається руйнація дороги. При температурі повітря +28 градусів асфальт нагрівається до 50 градусів. Він стає дуже пластичним, тому важкі машини деформують дорогу», - пояснив начальник управління інфраструктури облдержадміністрації Тимур Швець.
Вже кілька днів на Дніпропетровщині тримається спека, тому рух великовантажного транспорту обмежили. Про це водіїв попереджають спеціальні дорожні знаки на в’їздах в міста та райони. На стендах поруч розміщена інформація про місця, де можна перечекати спеку. Порушників штрафують.
«Перевізника штрафують на суму до 1700 грн. За 6 днів ми виявили 6 порушників, які сплатили 6800 грн. штрафу», - повідомив начальник управління Укртрансінспекції у Дніпропетровській області Валерій Малий. Ці кошти в майбутньому використають на ремонт доріг.
Також у перевізника має бути дозвіл на переміщення транспорту вагою більше 24 тонн дорогами державного значення. Якщо його не виявиться, потрібно сплачувати ще дорожній збір за перевантаження – від 0,3 до 1 євро за один кілометр проїзду.
Заступник начальника відділу з організації дорожнього руху управління Державтоінспекції ГУСМВСУ в Дніпропетровській області Олександр Бугайов додав, що штрафують і водіїв. При виявленні порушень вони повинні сплатити від 510 до 680 грн.