www.shirok-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 28 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Широківський район >> Новини
Децентралізація допомагає Дніпропетровщині нарощувати доходи
Версія для друку Написати листа
30% - такий приріст дохідної частини бюджету отримала Дніпропетровщина завдяки фінансовій децентралізації. Про перші підсумки якої розповіла Тетяна Шебеко, директор департаменту фінансів Дніпропетровської ОДА.

Збільшити фінансовий ресурс області дозволили нові джерела надходження коштів. Так, сукупний дохід області від акцизного збору на товари роздрібної торгівлі склав 300 млн. грн. Податок на прибуток збільшив бюджет Дніпропетровщини на 518 млн. грн. Надходження значних коштів від оподаткування транспортних засобів з великим обсягом двигуна очікуються у другому півріччі.

Розпоряджатиметься тепер місцева влада і коштами, отриманими за адміністративні послуги, та держмитом. Ці надходження раніше відраховувалися до центрального бюджету.
«Прийняті зміни до бюджетного і податкового законодавства передбачають розширення фінансової самостійності місцевих органів виконавчої влади шляхом введення нових джерел доходів. Це означає, що в місцевих бюджетах будуть кошти для розвитку інфраструктури, утримання доріг та закладів», - зазначила Тетяна Шебеко.
Таким чином, місцеві громади зможуть самостійно фінансувати свої функції за рахунок власних доходів, не покладаючись лише на державні дотації.
Важливим питанням лишається контроль за використанням коштів місцевих бюджетів. У вересні 2015 набирає чинності закон про відкритість використання публічних коштів. Він забезпечить прозорість тендерних схем та відомостей щодо використання бюджетних коштів .



Про цей сайт | Запитання | Адміністратор